Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

χολίνη

     κολίιν    
choline

     cholíni    

Ερμηνεία:

Bασική ένωση C 5 H 14 NO που υπάρχει σε διάφορα τρόφιμα (όπως οι κρόκοι αυγών και τα όσπρια) ή συντίθεται στο ήπαρ. Είναι συστατικό της λεκιθίνης και πρόδρομος της ακετυλοχολίνης. Είναι  απαραίτητη για ο μεταβολισμός του λίπους στο ήπαρ και συνήθως περιλαμβάνεται στο σύμπλεγμα βιταμινών Β.

Η χολίνη, ένα απαραίτητο διατροφικό συστατικό για τον άνθρωπο, απαιτείται για τη σύνθεση  νευροδιαβιβαστών, της ακετυλοχολίνης, του δότη της ομάδας μεθυλίου, της βεταΐνης και των φωσφολιπιδίων. Ως ως εκ τούτου, η χολίνη εμπλέκεται σε ένα ευρύ φάσμα κρίσιμων φυσιολογικών λειτουργιών σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής. Οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις για τη χολίνη έχουν καθιερωθεί ως Επαρκείς Προσλήψεις (ΑΙ) για την ολική χολίνη. 

Ωστόσο, η διατροφική χολίνη υπάρχει σε πολλές διαφορετικές μορφές που είναι τόσο υδατοδιαλυτή (π.χ. ελεύθερη χολίνη, φωσφοχολίνη και γλυκεροφωσφοχολίνη), όσο και λιποδιαλυτή (π.χ. φωσφατιδυλοχολίνη και σφιγγομυελίνη). 

Είναι ενδιαφέρον ότι οι διαφορετικές διατροφικές μορφές χολίνης που καταναλώνονται κατά τη βρεφική ηλικία διαφέρουν από αυτές στην ενήλικη ζωή. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από την κύρια πηγή τροφής, όπου η πλειονότητα της χολίνης που υπάρχει στο ανθρώπινο γάλα είναι σε υδατοδιαλυτή μορφή, έναντι λιποδιαλυτών μορφών για τα τρόφιμα που καταναλώνονται αργότερα.

Η αυξημένη πρόσληψη χολίνης από τα καρκινικά κύτταρα εξηγείται από την αυξημένη δραστηριότητα της κινάσης της χολίνης (CK), για την οποία αποτελεί υπόστρωμα.

Τη λεκιθίνη τη χρειάζεται  το σώμα σε μικρές ποσότητες για να λειτουργήσει και να παραμείνει υγιές. Η χολίνη βοηθά τα κύτταρα να δημιουργήσουν μεμβράνες, να δημιουργήσουν έναν νευροδιαβιβαστή (χημική ουσία που βοηθά τα νευρικά κύτταρα να επικοινωνούν με άλλα κύτταρα) και να αφαιρέσουν το λίπος από το συκώτι. 

Βρίσκεται στο πλήρες γάλα, στο μοσχαρίσιο συκώτι, στα αυγά, στα τρόφιμα σόγιας και στα φιστίκια. Η χολίνη είναι υδατοδιαλυτή (μπορεί να διαλυθεί στο νερό) και πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά. Η έλλειψη αρκετής χολίνης μπορεί να προκαλέσει ασθένειες της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων και βλάβες στο ήπαρ. 

Μια μορφή χολίνης μελετάται για τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου και για τη μείωση του πόνου και του πυρετού. Η χολίνη μελετάται επίσης μαζί με τη βιταμίνη Β12 για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου.

Τα αυγά περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα χολίνης από οποιοδήποτε άλλη τροφή.  

Η κατανάλωση αυγών αυξάνει τα επίπεδα χολίνης στον ορό. Ο Johansson et al ανέφερε το 2009 ότι η υψηλή χολίνη στο πλάσμα σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη[1].  

Τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη καταναλώνουν  πολύ περισσότερη χολίνη από τα υγιή κύτταρα του προστάτη . Για την  απεικόνιση των  όγκων του προστάτη, αντί της ραδιοσεσημασμένης ενεργής γλυκόζης χρησιμοποιείται η ραδιοσεσημασμένη χολίνη PET[2]

Οι καρκίνοι του προστάτη καταναλώνουν τη χολίνη με πάθος. Η Erin, ως Richman, ανέφερε το 2012 ότι η διατροφική χολίνη συσχετίστηκε με τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη [3].

 

 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Dietary Choline Intake: Current State of Knowledge Across the Life Cycle. Wiedeman AM, Barr SI, Green TJ, Xu Z, Innis SM, Kitts DD.Nutrients. 2018 Oct 16;10(10):1513.

Choline metabolism provides novel insights into nonalcoholic fatty liver disease and its progression.Corbin KD, Zeisel SH.Curr Opin Gastroenterol. 2012 Mar;28(2):159-65.

Choline supplementation influences ovarian follicular development.Zhan X, Fletcher L, Dingle S, Baracuhy E, Wang B, Huber LA, Li J.Front Biosci (Landmark Ed). 2021 Dec 30;26(12):1525-1536

1. Johansson M, et al. One-carbon metabolism and prostate cancer risk: prospective investigation of seven circulating B vitamins and metabolites. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2009 May;18(5):1538-43.

2. Glunde K, et al. Choline phospholipid metabolism in cancer: consequences for molecular pharmaceutical interventions. Mol Pharm. 2006 Sep-Oct;3(5):496-506.

3,Richman EL, et al. Choline intake and risk of lethal prostate cancer: incidence and survival. Am J Clin Nutr. 2012 Oct;96(4):855-863.

 

 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: