Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

σκοπολαμίνη

         
scopolamine

         

Ερμηνεία:

Η σκοπολαμίνη ή  ως υοσκίνη ή Αναπνοή του Διαβόλου, είναι ένα φυσικό αλκαλοειδές, που παράγεται και συνθετικά. Είναι παράγωγο του  τροπάνιου και και έχει αντιχολινεργικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ως αντιχολινεργικό φάρμακο κατά της κινήτωσης ή θαλασσοζάλης και κατά της  μετεγχειρητικής ναυτίας και εμέτου . Χρησιμοποιείται επίσης μερικές φορές πριν από τη χειρουργική επέμβαση για τον περιορισμό της έκκρισης σιέλου.

Η σκοπολαμίνη προκαλεί και αμνησία, διότι αδειάζει τις αποθήκες της ακετυλχολίνης.

Το αλκαλοειδές L-(-)-σκοπολαμίνη [L-(-)-υοσκίνη] αναστέλλει ανταγωνιστικά τους μουσκαρινικούς υποδοχείς της ακετυλοχολίνης και δρα ως μη εκλεκτικός μουσκαρινικός ανταγωνιστής, παράγοντας, έχοντας, τόσο περιφερειακές αντιμουσκαρινικές ιδιότητες, όσο και κεντρικά ηρεμιστικά, αντιεμετικά και αμνησιακά αποτελέσματα. Η παρασυμπαθητική σκοπολαμίνη, δομικά είναι πολύ παρόμοια με την ατροπίνη (ρακεμική ένωση της υοσκυαμίνης), χρησιμοποιείται σε καταστάσεις που απαιτούν μειωμένη παρασυμπαθητική δραστηριότητα, κυρίως για την επίδρασή της στο μάτι, τη γαστρεντερική οδό, την καρδιά και τους σιελογόνους και βρογχικούς αδένες, και σε ειδικές περιπτώσεις για δράση στο ΚΝΣ. Επομένως, η σκοπολαμίνη είναι πιο κατάλληλη για προαναισθητική αγωγή πριν από την αναισθησία και για τα αντιεμετικά της αποτελέσματα. Αυτό το αλκαλοειδές είναι ο πιο αποτελεσματικός μεμονωμένος παράγοντας για την πρόληψη της ναυτίας. Η σκοπολαμίνη ήταν το πρώτο φάρμακο που διατέθηκε στο εμπόριο σε ένα διαδερμικό θεραπευτικό σύστημα (TTS-patch) που απελευθερώνει αλκαλοειδές. 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Pharmacokinetics and pharmacodynamics in clinical use of scopolamine. Renner UD, Oertel R, Kirch W.Ther Drug Monit. 2005 Oct;27(5):655-65.

Scopolamine (hyoscine) for preventing and treating motion sickness. Spinks A, Wasiak J.Cochrane Database Syst Rev. 2011 Jun 15;2011(6):CD002851.

Scopolamine Toxicity in an Elderly Patient. Knuf KM, Spaulding FM, Stevens GJ.Mil Med. 2019 Dec 1;184(11-12):937-938.



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Φαρμακολογία: