Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

νεογνικό σμήγμα, το

         
vernix caseosa

         

Ερμηνεία:

To νεογνικό σμήγμα είναι η λευκή κηρώδης ουσία που καλύπτει το δέρμα ενός νεογνού του ανθρώπου. Παράγεται από ειδικά προς τούτο κύτταρα και εξασφαλίζει μερικούς προστατευτικούς ρόλους κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου και για μερικές ώρες μετά τη γέννηση.

Το νεογνικό σμήγμα είναι μια σύνθετη μεμβρανώδης δομή που περιέχει κατά  80% νερό, 10% πρωτεΐνη και 10% λιπίδια συμπεριλαμβανομένων των λιπιδίων φραγμού,  όπως τα  κεραμίδια, ελεύθερα λιπαρά οξέα, φωσφολιπίδια και χοληστερόλη, που συντίθενται εν μέρει από τους σμηγματογόνους αδένες του εμβρύου κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης με έναν  προσθιο-οπίσθιο και ραχιονοκοιλιακό τρόπο. 

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε λιπίδια, το νεογνικό σμήγμα είναι υδρόφοβο και προστατεύει το δέρμα από την υπερβολική έκθεση σε νερό κατά την ανάπτυξη της κεράτινης στιβάδας. Το νεογνικό σμήγμα έχει διάφορες λειτουργίες κατά τη μετάβαση του εμβρύου από ένα ενδομήτριο προς  ένα εξωμήτριο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της λίπανσης του καναλιού γέννησης κατά τη διάρκεια του τοκετού, της λειτουργίας φραγμού για την πρόληψη της απώλειας νερού, της ρύθμισης της θερμοκρασίας, για την έμφυτη ανοσία και για την εντερική ανάπτυξη. Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Biology of the vernix caseosa: A review. Nishijima K, Yoneda M, Hirai T, Takakuwa K, Enomoto T.J Obstet Gynaecol Res. 2019 Nov;45(11):2145-2149. 

Vernix caseosa in neonatal adaptation. Visscher MO, Narendran V, Pickens WL, LaRuffa AA, Meinzen-Derr J, Allen K, Hoath SB.J Perinatol. 2005 Jul;25(7):440-6.

Distribution of Vernix Caseosa and Associated Factors Among Newborns Delivered at Adama Comprehensive Specialized Hospital Medical College, Ethiopia, in 2022: Cross-Sectional Study. Mesfin S, Afework M, Bikila D, Tessema A, Sento M.Clin Cosmet Investig Dermatol. 2022 Dec 28;15:2903-2914.Συνώνυμα:
vernix; birthing custard© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Παιδιατρική: