Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

γλουταθειόνη

         
glutathione

         

Ερμηνεία:

Η γλουταθειόνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με πολλές κρίσιμες λειτουργίες, όπως η αποτοξίνωση και η ενεργοποίηση των κυτταροτοξικών λευκοκυττάρων (CTL). 

 Η περισσότερη γλουταθειόνη στο σώμα παράγεται ενδοκυτταρικά στο ήπαρ από τα αμινοξέα κυστεΐνη, γλουταμινικό και γλυκίνη. 

Τα επίπεδα γλουταθειόνης έχουν αποδειχθεί κάτω από το φυσιολογικό σε άτομα με αλκοολική ηπατίτιδα και ηπατίτιδα C. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με χρόνια ηπατίτιδα C (CHC) που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα γλουταθειόνης είχαν επίσης τα υψηλότερα ιικά φορτία και μεγαλύτερους βαθμούς ηπατικής βλάβης σε σύγκριση με αυτά με τα υψηλότερα επίπεδα γλουταθειόνης.

Η γλουταθειόνη είναι το κύριο ενδοκυτταρικό αντιοξειδωτικό ρυθμιστικό διάλυμα έναντι του οξειδωτικού στρες και υπάρχει κυρίως με τις μορφές της ανηγμένης γλουταθειόνης (GSH) και της οξειδωμένης γλουταθειόνης (GSSG). 

Οι διαδικασίες σύνθεσης, μεταφοράς, χρήσης και μεταβολισμού γλουταθειόνης ελέγχονται αυστηρά για τη διατήρηση της ενδοκυτταρικής ομοιόστασης και της οξειδοαναγωγής της γλουταθειόνης.

Όσον αφορά τα καρκινικά κύτταρα, παρουσιάζουν μεγαλύτερο επίπεδο ROS από τα φυσιολογικά κύτταρα προκειμένου να ανταποκριθούν στον ενισχυμένο μεταβολισμό και τον φαύλο πολλαπλασιασμό. Εν τω μεταξύ, πρέπει επίσης να αναπτύξουν ένα αυξημένο σύστημα αντιοξειδωτικής άμυνας για να αντιμετωπίσουν την υψηλότερη οξειδωτική κατάσταση.

Όλο και περισσότεροι μελέτες έχουν εμπλακεί ότι η αλλαγή του αντιοξειδωτικού συστήματος γλουταθειόνης σχετίζεται με πολλαπλές μορφές προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου στα καρκινικά κύτταρα.

Τα βέλτιστα επίπεδα γλουταθειόνης επιτυγχάνονται μέσω μιας διατροφής πλούσιας σε αμινοξέα που περιέχουν θείο (π.χ. σπαράγγια, αβοκάντο, μπρόκολο, σπανάκι, σκόρδο και μη επεξεργασμένα κρέατα) και μπορούν να ενισχυθούν με συμπληρώματα διατροφής που προάγουν την παραγωγή γλουταθειόνης, όπως βιταμίνες C και Ε, Ν -ακετυλοκυστεΐνη (NAC), σελήνιο, σιλυμαρίνη και κουρκουμίνη.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Glutathione: overview of its protective roles, measurement, and biosynthesis. Forman HJ, Zhang H, Rinna A.Mol Aspects Med. 2009 Feb-Apr;30(1-2):1-12

Glutathione: subcellular distribution and membrane transport 1. Oestreicher J, Morgan B.Biochem Cell Biol. 2019 Jun;97(3):270-289.

Unraveling the Potential Role of Glutathione in Multiple Forms of Cell Death in Cancer Therapy. Lv H, Zhen C, Liu J, Yang P, Hu L, Shang P.Oxid Med Cell Longev. 2019 Jun 10;2019:3150145



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: