Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

μακροφάγα Μ1

         
M1 macrophages

         

Ερμηνεία:

Τα μακροφάγα είναι μια διαφορετική ομάδα λευκών αιμοσφαιρίων που είναι γνωστά για την εξάλειψη των παθογόνων μέσω της φαγοκυττάρωσης. Στο παρελθόν, τα μακροφάγα ταξινομούνταν ανάλογα με το όργανο στο οποίο βρέθηκαν: κύτταρα Kuppfer στο ήπαρ, κύτταρα Langerhans στο δέρμα, μικρογλοία στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, οστεοκλάστες στα οστά.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να συζητούν εάν τα μακροφάγα προέρχονται από κάθε όργανο ή μεταναστεύουν εκεί από τον μυελό των οστών. Για να διευκρινιστεί μέρος αυτής της συζήτησης, η τρέχουσα ταξινόμηση έχει απομακρυνθεί από τα μακροφάγα ειδικά για τα όργανα στα μακροφάγα Μ1 και Μ2.

 Τα μακροφάγα Μ1 ενεργοποιούνται κλασικά, τυπικά από IFN-γ ή λιποπολυσακχαρίτη (LPS), και παράγουν προφλεγμονώδεις κυτοκίνες, φαγοκυτταροποιούν τα μικρόβια και ξεκινούν μια ανοσοαπόκριση. Τα μακροφάγα Μ1 παράγουν μονοξείδιο του αζώτου (NO) ή ενδιάμεσα ενεργού οξυγόνου (ROI) για προστασία από βακτήρια και ιούς.Ετυμολογία:Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Yunna C, Mengru H, Lei W, Weidong C. Macrophage M1/M2 polarization.Eur J Pharmacol. 2020 Jun 15;877:173090. 

Shapouri-Moghaddam A, Mohammadian S, Vazini H, Taghadosi M, Esmaeili SA, Mardani F, Seifi B, Mohammadi A, Afshari JT, Sahebkar A. Macrophage plasticity, polarization, and function in health and disease. J Cell Physiol. 2018 Sep;233(9):6425-6440.

Landis RC, Quimby KR, Greenidge AR.M1/M2 Macrophages in Diabetic Nephropathy: Nrf2/HO-1 as Therapeutic Targets. Curr Pharm Des. 2018;24(20):2241-2249Συνώνυμα:

 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Αιματολογία: